A smart contract a szerződések szabályozási protokollja blockchain technológiára épülve. Az okos szerződés olyan speciális protokoll, amely egy adott -blokkláncba programozott –  szerződés tárgyalását vagy teljesítését célozza, ellenőrzi vagy végrehajtja. Az okos szerződések lehetővé teszik hiteles tranzakciók végrehajtását harmadik fél közreműködése nélkül. A tranzakciók nyomon követhetőek és visszafordíthatatlanok. A smart contractok tartalmazzák a szerződéses feltételekkel kapcsolatos összes információt, és automatikusan végrehajtják az összes előre felprogramozott tevékenységet, tranzakciót, “következményt” pl utalás, áru vagy dokumentum átadása.

Smart contract

Hogyan jelentek meg az okos szerződések?

Az ötletet eredetileg Nick Szabó számítógépes tudós és kriptográfus írta le 1996-ban. Meghatározta a smart contractok működési alapelveit, de abban az időben nem volt megfelelő környezet a megvalósításához. Ez alapjaiban változott meg a Blockchain technológia kialakulása óta. A Bitcoin megalapozta a blockchainen alapúló szerződéskötést. A lehetőségei és eszköztára azonban nem tudták kielégíteni az összes igényt. Az Ethereum megjelenése mindenki számára biztosítja az intelligens szerződések működését, és további lendületet ad a tranzaklcióknak és “smart” ügyleteknek.

Hogyan működnek az okos szerződések?

A alapelv a   kávéautomaták működési elvéhez hasonlítható. Csak az általuk megadott utasításokat hajtják végre. Először az eszközöket és a szerződési feltételeket kódolják fel és bekerülnek a Blockchain blokkjaiba. Ezt a szerződést többször elosztják és másolják a platform csomópontjai között. A trigger (feltétel) bekövetkezése után a szerződés a szerződéses feltételeknek megfelelően végrajtásra kerül. A program automatikusan ellenőrzi a kötelezettségvállalások végrehajtását.

Mi kell az okos szerződés létrehozásához?

A szerződés tárgya

A programnak hozzáférést kell biztosítania a szerződés szerinti árukhoz vagy szolgáltatásokhoz, hogy automatikusan lezárja és feloldja azokat.

Digitális aláírások

Minden résztvevő aláírjaa szerződést a szerződést a “saját” titkosítási kulcsával.

Szerződéses feltételek

Az okos szerződés feltételei a műveletek pontos sorrendjének felelnek meg. Minden résztvevőnek alá kell írnia ezeket a feltételeket.

Decentralizált platform

Az intelligens szerződést a platform blokkláncára telepítik és a platform csomópontjai között terjesztik.

Mi a smart contractok gyakorlati alkalmazása?

Az okos szerződések különböző területeken  alkalmazhatóak, bővebben itt írtam erről.

Milyen előnyökkel jár az smart contractok alkalmazása?

Az okos szerződések a Blockchain technológia minden előnyét kihasználják.

Biztonság

Az intelligens szerződés titkosítva van és elosztva a csomópontok között. Ez garantálja, hogy a kezdeményező, aláíró utasítása hiányában nem fog elveszni vagy megváltozni.

Gazdaság és sebesség

A legtöbb folyamat automatizált, és a legtöbb közvetítőt (ügyvéd, közjegyző, bank, hatóságok, biztosítók) ki lehet hagyni a folyamatból, ezáltal olcsóbb és bizonyos értelemben biztonságosabb lesz a szerződések végrehajtása.

Szabványosítás

Napjainkban számosféle okos szerződés létezik. Választhatsz egyet és megváltoztathatod az igényeidnek megfelelően.

Mik az okos szerződés hátrányai?

Emberi tényező

A kódot az emberek írják, és hibákat követhetnek el. Ha az intelligens szerződés a Blockchain-ban található, akkor nem lehetett megváltoztatni. Az emberi hibának jó példája a DAO. A fejlesztők hibái a kódban költségesek voltak a felhasználók és a vállalat számára – egyes hackerek kihasználták a hibákat és elloptak mintegy 60 millió dollárt.

Bizonytalan jogállás

Jelenleg az okos szerződéseket egyetlen kormány sem szabályozza. Tehát az még kérdéses, hogy mi történik akkor, ha a kormányzati intézmények úgy döntenek, hogy szabályozzák a smart contractokat.

Tranzakciós költségek

Az okos szerződések nem hozhatóak létre el programozás nélkül. Elengedhetetlen, hogy egy tapasztalt kódolót alkalmazzunk, hogy hibá-mentes okos szerződéseket hozzon létre és lefordítsa a cég működésést és amgrendelői elvárásokat a blockchain technológia számára.

Milyen platform javasolt az okos szerődések számára?

Az úttörő kétségkívül az Ethereum volt, de a Confideal, a Chainlink vagy a BlockCAT is jó alapokat nyújt smart contractok működtetéséhez. A jövőben további fejlesztéseket, újításokat várunk ezen a téren.

MentésMentés

MentésMentés


Warning: Undefined variable $headers in /home/lombikklub/bertazsolt.com/wp-content/plugins/swift-performance-lite/modules/cache/cache.php on line 505

Warning: Undefined variable $headers in /home/lombikklub/bertazsolt.com/wp-content/plugins/swift-performance-lite/modules/cache/cache.php on line 506

Warning: Undefined variable $headers in /home/lombikklub/bertazsolt.com/wp-content/plugins/swift-performance-lite/modules/cache/cache.php on line 507

Warning: Undefined variable $headers in /home/lombikklub/bertazsolt.com/wp-content/plugins/swift-performance-lite/modules/cache/cache.php on line 509

Warning: Undefined variable $headers in /home/lombikklub/bertazsolt.com/wp-content/plugins/swift-performance-lite/modules/cache/cache.php on line 512