Ahogy március 14-én elindulásom előtti nap otthon bejelntettem, annak aki márciusban beutazott Oroszországba egy héten belül döntenie kellett: vagy hazautazik és 2 hónapig nem utazhat vissza Oroszországba (az országban dolgozó expatoknak ez nem olyan vidám) vagy bent ragad az országban és megvárja az országhatárok megnyitását. Akkor még nem tudtam, hogy a “2 hétre megyek, de lehet hogy 2 hónapig maradok” szószerint értendő. Napra pontosan 2 hónap után térhetek haza.

Escape from Moscow

Az úgy volt, hogy jött az email a konzulátustól (folyamatosan trekkelik az oroszhonban ragadt magyarokat, segítenek a hazutazásban): egy május 14-i Moszkva-Frankfurt járatról küldtek értesítést. Nézem a Lufthansa applikációt, nyoma sincs a járatnak. Úgy látszik titkos “kimentő” járat csak a kivételezetteknek:) Csak telefonon vagy emailen lehet foglalni, egészen pontosan wait listre kerülni. Aztán majd két nappal az indulás előtt megtudom, hogy tudok-e jegyet venni a gépre és mennyiért. De Frankfurtból sem egyszerű a továbbjutás: a gépből ki sem engednek, ha nincs vonat vagy repülőjegy egészen Budapestig. Továbbrepülés esetén a tranzitvárót tilos elhagyni, vonattal alig 5 átszállás és 15 óra az út Pestig.  

Bejelentkezem emailen, jön a visszaigazolás, hogy wait listen vagyok, telefonáljak, ha jegyet akarok venni. Telefonálok 10-én, még nem biztos, hogy elindul a gép. Telefonálok 11-én várólistán vagyok, hívjam őket másnap. 12-én telefonálok (ez az első munkanap Oroszországban), 3 órán keresztül hallgatom a Lufthansa orosz call centerének zenéjét, mire felveszi végre a telefont valaki. Tuda adni egy jegyet, az utolsót, 300ezer Ft. Bassza meg, Moszkvába is 50e Ft a jegy, Frankfurtból 70e Ft Bpig, egy vagyon hazajutni. Mondom visszahívom. Hívnám, de aznap már nem veszik fel többet, mit tegyek? Ahhoz, hogy 14-én reggel elrepüljök Moszkvába előző nap fel is kell jutnom a fővárosba, megveszem a moszkvai repülőre a jegyet, lesz-ami-lesz. 13-én reggel az indulás előtt 2 órával végre felveszi a call center, mondom kell a jegy, nagyszerű odaadják féláron. Last minute vagy miafasz, nem tudom, lényeg, hogy van jegyem Franfkurtba. Az ufai reptéren megveszem a vonatjegyet Frankfurt-Bp viszonylatra, 5 átszallás 200 eur helyett 2 átszállás 69 Eur, búkolok egy reptéri szobát aznap éjjelre. Mindennel megvagyok.

Aztán jön egy újabb email a konzulátustól, az Aeroflot szervez egy Bécs-Budapest-Moszkva-Szentpétervár gyűjtőjáratot az oroszokhoz BE (nyilván a kint ragadt oroszokat hozzák haza+diplomaták, Oroszországban dolgozó expatek: ne feledjük Oroszország bevándorló ország, több millió szorgos migráns javítja a demográfiai mutatókat). A magyar konzulátus megszervezte, hogy ki is lehessen jutni Oroszországból: Moszkva-Bécs-Budapest. Kvázi direkt járat átszállás nélkül féláron. De én addigra már minden jegyet megvettem, ez van, legalább 2 nappal előbb hazaérek.

Putyin szól a néphez

Időközben május 11-én délután V.V. Putyin bejelenti, hogy a hat hete tartó “kötelező országos fizetett szabadságot” visszavonja (úgy látszik Oroszországban egész véletlenül az utolsó ünnepnapon délután fél ötkor volt a plató). Fél órán belül Baskíria vezetője (glava) bejelenti, hogy aznap éjfélkor megszűnik a propuszk-rendszer és az útvonal -engedély kiadásához használt doroga02.ru beszünteti működését.

Mordovia vezetője bejelenti, hogy a helyzet még rosszabb, mindenki maradjon otthon.

Moszkva polgármestere bejelenti, hogy mindenki hülye. Vagy valami hasonló.

Én bejelentem, hogy hazamegyek.

Hazaút

A frankfurti gépre nagy a tömeg Domogyedevón, a checkin pultnál német és osztrák (!) határőrök ellenőrzik, hogy azonnal elhagyom-e a két országot. Mutatom a vonatjegyem, szuper, repülhetek. A gép tele, sok az orosz, gyerekek, családok, fiatalok, öregek. Én meg azt hittem nyakkendős német üzletemberek mennek haza.

Frankfurti repülőtér kihalt, üzletek, éttermek zárva, egy-két kávézó és újságos mutatóban nyitva. Gyalázat. Megőrült a világ.

Visszasírom az Orosz Államvasutat: a moszkvai gyors pontban 21.32-kor indul egy perccel se később. Az überpünctlich Deutsche Bahn ICE929 Frankfurt -Passau fél órát késett. Az orosz 2 személyes luxus-hálókocsiban a heringsali után sztrogonoff bélszín a vacsora (az egyik, van csirke is, nem muszáj ám bélszínt enni) és lazac+túró korong (сырники) van reggelire. Itt meg ülőhelyek vannak, mint otthon az IC-n, ezt Oroszországban platzkartnak hívják és csak az olcsójánosok (Ivánok) veszik.

Frankfurt Airport-Passau – Linz- Budapest – Budaörs

Előző részek:


Warning: Undefined variable $headers in /home/lombikklub/bertazsolt.com/wp-content/plugins/swift-performance-lite/modules/cache/cache.php on line 505

Warning: Undefined variable $headers in /home/lombikklub/bertazsolt.com/wp-content/plugins/swift-performance-lite/modules/cache/cache.php on line 506

Warning: Undefined variable $headers in /home/lombikklub/bertazsolt.com/wp-content/plugins/swift-performance-lite/modules/cache/cache.php on line 507

Warning: Undefined variable $headers in /home/lombikklub/bertazsolt.com/wp-content/plugins/swift-performance-lite/modules/cache/cache.php on line 509

Warning: Undefined variable $headers in /home/lombikklub/bertazsolt.com/wp-content/plugins/swift-performance-lite/modules/cache/cache.php on line 512